Gastronomija

OPG, Restorani, Caffe…

Ozaljsko-vivodinska vinska cesta

Na južnim padinama Žumberačkog gorja uz dolinu Kupe nalazi se Ozaljsko Vivodinska vinska cesta duga oko 30 km. Suncem okupani obronci Vivodine,  Lovića i Vrhovca pružaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze te je danas u ovom kraju vinogradima prekriveno oko 80 hektara.
Vivodinski kraj, u kojem se između dubokih dolova, šume i vinorodnih brežuljaka skriva čak 26 sela i zaselaka od davnina je poznat po uzgoju vinove loze. Od 70-tak vivodinskih isprava iz razdoblja srednjeg vijeka (od 1550. do 1776. godine), 32 isprave su kupoprodajni ugovori u kojima Vivodinci prodaju ili daruju vinograde. Narodna predaja govori da je na ovom području u srednjem vijeku nastalo više vlastelinstava, a najmoćniji feudalac zvao se Vivoda te je po njemu ovaj kraj i dobio ime.  Vrlo staro selo Vivodina (prvi zapisi datiraju iz 14. stoljeća) smješteno je na vrhu brijega s kojeg se pruža prekrasan pogled. Krajobraz nadvisuje visoki vitak zvonik župne crkve Svetog Lovre. Vanjština, a osobito unutarnji prostor s vrijednim inventarom odaje vrsne graditelje i osebujni plan gradnje te je ova crkva jedan od najvrjednijih spomenika baroknog graditeljstva ozaljskog kraja.
Ljepota vivodinskog i ozaljskog krajolika zapisana je u knjizi povjesničara Davorina Trstenjaka „Putne uspomene“, u kojoj kaže: „Tko nije od crkve Sv. Križa iznad Lovića gledao dolinu Kupe, taj nije vidio ljepote Hrvatske!“. I doista, vidikovac na vrhu Lovića oduševit će svakog posjetitelja.
Nezaobilazna stanica vinske ceste svakako je i Vrhovac. Zanimljiv je podatak da u Vrhovcu skoro svaka obitelj nosi prezime po zanatu kojim su se nekad bavili (Lončar, Kolar, Bakarić,…). Prekrasan krajolik blagih obronaka i obrađenih vinograda s klijetima („hisima“) i malim vikendicama gostoljubivo će dočekati ne samo ljubitelje kvalitetnog vina već i svakog zaljubljenika prirode.
Uz prekrasnu prirodu vinska cesta nudi i gastronomsku ponudu. Posjetitelji vinske ceste mogu uživati u vrhunskim vinima po kojima je cijelo područje nadaleko poznato. Na gospodarstvima koja se nalaze na vinskoj cesti, ljubazni i gostoljubivi domaćini ponudit će vas dobrom kapljicom i domaćom hranom po pristupačnim cijenama. Ovdje možete uživati u vrhunskim bijelim vinima Graševine, Sauvignona, Rajnskog Rizlinga, Chardonnaya i Žutog Muškata te od crnih preporuča se Crni Pinot, Frankovka, Zweigelt i Portugizac.
Učinite nešto za svoju dušu i tijelo i posjetite Ozaljsko Vivodinsku vinsku cestu.

Medena kuća – kušaona meda

Ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo LOVRO KRNIĆ

Obitelj Krnić već dugi niz godina  bavi se pčelarstvom i proizvodnjom meda. Zbog velike pažnje koje posvećuju proizvodnji meda i njegovanju pčela, med s ovog gospodarstva je bez kemijskih primjesa i teških metala, što se postiže isključivo korištenjem prirodnih sredstava i organskih kiselina za tretiranje pčela i čišćenje pčelinjaka. Upravo iz tog razloga, OPG Krnić posjeduje pravo na korištenje znaka „Ekološki proizvod Hrvatske“ koju mogu dobiti samo oni koji zadovoljavaju vrlo stroge uvjete proizvodnje. U proizvodnju i brigu oko pčela na ovom gospodarstvu utkano je ogromno iskustvo, znanje i entuzijazam. Lovro Krnić autor je i knjige „Ekološko pčelarstvo“ u kojoj donosi savjete i iskustva jednog od prvih ekoloških pčelara u Hrvatskoj.
Želite li saznati više o medu i drugim proizvodima, razgledati pčelinjak, upoznati se sa životom pčela i saznati kako se proizvodi med te kušati slasne medenjake i zanimljive okuse različitih vrsta meda? Svakako posjetite Medenu kuću! Ljubazni i dragi domaćini ispričat će vam priču kako se može učiniti dobro svima: pčelama, okolišu i potrošačima te koliko je vremena, rada i ljubavi potrebno uliti u svaku kap meda koji nosi ekološki znak.

Adresa: Ilovac Ozaljski 7a
Tel: +385 (0) 47 732 210
Tel: +385 (0) 47 614 772
Mob: +385 (0) 91 5466 686

Restoran Vivodina

Detaljnije

Viki Grill

Detaljnije

Seljačko domaćinstvo Čulig

Detaljnije

Restoran Žganjer

Detaljnije

Motel Pavlaković

Detaljnije

Dinamo

Detaljnije

Caffe Caffe

Detaljnije

Caffe Frankopan

Detaljnije

Caffe Tropic

Detaljnije

Caffe Valentino

Detaljnije

Caffe Zrinski

Detaljnije

Pizzeria LAV

Detaljnije

Bistro OZALIJA

Detaljnije

Restoran Papalina

Detaljnije

Eko selo Viki

Detaljnije

Mirko Vrbanek

Detaljnije
Top