Sakralna baština

Putevima Baštine

Sakralna baština Ozaljskog kraja (Sv. Vid, Sv. Lovro, Samostan Svetice)

Područje grada Ozlja obiluje bogatom sakralnom baštinom brojnih crkava i kapelica. Posebno se ističe ozaljska barokna župna crkva Sv. Vida (zaštitnika Ozlja) koja se spominje već 1349. godine i pored koje se nalazi grob Slave Raškaj. Crkva Sv. Lovre u Vivodini još  je jedan vrijedan spomenik baroknog graditeljstva, koju je u 18.st. dala izgraditi barunica Rosine Vojnović Jelačić. Naročito je impresivna unutrašnjost crkve, barokni oltar, pomoćni oltari sa kipovima svetaca, bogato oslikani svod freskama te restaurirane crkvene orgulje s kraja 18 st.

 

Pavlinski samostan sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama stoljećima je bio svetište vjere, ali i svetište hrvatske povijesti, umjetnosti i kulture.
Nekoć su tu stajale tri kapelice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, Svetoj Margareti i Svetoj Katarini – tri svetice, pa otuda i potječe ime mjesta. Na ovom mjestu je 1577. pokopan Stjepan Frankopan, posljednji potomak ozaljske loze Frankopana.

Prvi dio samostana izgrađen je 1627. godine, kada su bježeći pred Turcima pavlini iz Kamenskog stigli na Svetice. Dovršen je 1660. g. velikom zaslugom prvog i dugogodišnjeg priora Ivana Belostenca, znamenitog leksikografa i pisca, autora tronarječnog rječnika Gazophylacium. Od iznimno vrijednog inventara gotičke, kasnije baroknizirane crkve, posebice se ističu rukom rezbarene korske klupe. Osim glavnog, u crkvi se nalazi još sedam oltara, orgulje, crkveno posuđe i odijela, te kipovi i slike znamenitih pavlinskih slikara Ivana Rangera i Gabriela Tallera. Zanimljivost crkve su i kripte (grobnice) ispod lađe i svetišta, u dvije i tri etaže s malim polukružnim otvorima.

ŽUPNI UREDI

ŽUPA SV. VIDA (vlč. Josip Jakovčić)
Adresa: Zrinskih i Frankopana 23
Telefon: 047/731-205

ŽUPA SV. LOVRE (vlč. Andrija Markač)
Adresa: Vivodina 8
Telefon: 047/753-017

ŽUPA SV. KUZME I DAMJANA (vlč. Kornelije Grgić)
Adresa: Vrhovac 26
Telefon: 047/731-873

ŽUPA BLAŽENE DJEVICE MARIJE (vlč. Marko Glogović)
Adresa: Svetice 5
Telefon: 047/745-378
E-adresa: zupa.svetice@zg-nadbiskupija.hr

GRKOKATOLIČKA ŽUPA RADATOVIĆI (vlč. Zinovije Zastavni)
Adresa: Radatovići 9
Telefon: 047/754-026

GRKOKATOLIČKA ŽUPA KAŠT (vlč. Marjan Jeftimov)
Adresa: Kašt 14
Telefon: 047/755-031

Crkva Sv. Lovre Vivodina

Detaljnije

Crkva Sv. Vida Ozalj

Detaljnije

PAVLINSKI SAMOSTAN SVETICE

Detaljnije
Top